Subvencije za turizam i ugostiteljstvo

Poreska uprava najavila je isplatu sredstava privrednim subjektima koji se bave turizmom i ugostiteljstvom koju će vršiti ministarstvo nadležno za poslove turizma.

Sredstva su utvrđena Programom rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i dodeljuju se bespovratno.

Sredstva se dodeljuju u periodu od dva uzastopna meseca (jul i avgust), za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Pravo na bespovratna sredstva mogu da ostvare privredni subjekti koji su kod Agencije za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovali određene delatnosti, a svi oni nalaze se na spisku koji je sačinila Poreska uprava a kojem možete pristupiti ovde:

Пореска управа :: Програм субвенција угоститељској и туристичкој привреди (purs.gov.rs)

Firma pomoć može iskoristi u roku od tri meseca nakon  poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Republike Srbije.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.