Ministarstvo objavilo Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće

Na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavljen je Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće.

Kako se navodi na sajt Ministarstva, poslodavcima, koji su obezbedili rad od kuće svojim zaposlenima, ovaj vodič pruža praktične smernice, kao npr. obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih; uslove koje radni prostor koji je opredeljen kao radno mesto kod kuće treba da ispunjava; briga poslodavca o zdravlju svojih zaposlenih, uključujući i mentalno zdravlje; procena rizika i praćenje bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih koji rade od kuće; prijava povreda na radu prilikom rada od kuće.

U Vodiču se između ostalog navodi da su Poslodavci dužni da se brinu za sve svoje zaposlene i u okolnostima rada van prostorija poslodavca, i da, u meri u kojoj je to izvodljivo, obezbede uslove bez rizika po fizičko i psihičko zdravlje.

Kako bi se olakšalo prepoznavanje i utvrđivanje rizika na radu od kuće u prilogu ovog vodiča pripremljena je Kontrolna lista – rad od kuće.

Vodič možete preuzeti sa sajta Ministarstva, klikom ovde.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.