Novi paket pomoći ugostiteljima i turističkim radnicima

Vlada Srbije obezbedila je nov paket pomoći ugostiteljima i turističkim radnicima zbog poteškoća u radu koje imaju zbog pandemije korona virusa. Sredstva se dodeljuju bespovratno, u iznosu od 30.367,00 dinara, po zaposlenom kome je isplaćena oktobarska zarada i za kog je poslodavac podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Pravo na pomoć imaju svi privredni subjekti koji su u APR-u pod šifrom koja se odnosi na ugostiteljstvo  (restorani, usluge pripremanja posluživanja hrane, pića, hoteli, odmarališta). Poreska uprava je već sačinila spisak onih koji ispunjvaju uslov i on se nalazi na sledećem linku:

https://www.purs.gov.rs/program-subvencija-ugostitelji-decembar-2020.html?fbclid=IwAR3FYL97VK-iceJCMkwQgSYOJErIHZQnwYfponhE1vJzLpbufVXIjZXKG7U

Svima koji se nalaze na ovom spisku sredstva će biti isplaćena na posebne namenske račune. Svako ko bude odlučio da koristi sredstva sa računa automatski prihvata i obavezu da ne sme smanjuje broj zaposlenih, što je jedan od uslova za dobijanje pomoći Vlade Srbije. Obaveštenje o otvaranju namenskog računa biće u elektonskom sandučetu na portalu ePorezi, a sredstva će biti dostupna sve do 15. februara 2021. Ako do tada ne bude korišćena, pomoć se automatski vraća u republički budžet, a namenski račun zatvara.

Kao i kod prethodnih paketa pomoći, pravo na subvencije se može izgubiti na dva načina – ukoliko poslodavac broj zaposlenih smanji za 10 odsto u periodu od dana stupanja na snagu uredbe o paketu pomoći (objavljena u Službenom glasniku 5. decembra) do 31. januara 2021. godine, ne računajući one sa kojima je poslodavac slopio ugovor na određeno vreme pre 5. decembra, ili ukoliko isplaćenu pomoć poslodavac ne iskoristi za zarade zaposlenih.

Kontrolu pomoći će vršiti Ministarstvo finansija, a ukoliko se utvrdi da su sredstva trošena nenamenski i da se broj zaposlenih smanjio za više od 10 odsto, privredni subjekat je dužan da pomoć vrati u budžet u roku od 30 dana, uz obračunatu kamatu. 

Ovaj paket pomoći ugostiteljima i turističkim radnicima dolazi nakon što je Vlada Srbije, zbog pogoršanja epidemiološke situcije uvela još restriktivnije mere, a imajući u vidu da su upravo ova dva sektora među najpogođenijim od početka pandemije, koja traje već devet meseci. Takođe, prema najavama Kriznog štaba, tokom novogdišnjih praznika očekuju se još strože mere, što će dodatno pogoditi i ugostitelje i turističke radnike.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.