Objavljeni nacrti poreskih zakona

Ministarstvo finansija objavilo je na svojoj internet stranici nekoliko Nacrta poreskih zakona u prethodnih par dana. O najzanimljivijim preloženim rešenjima u nastavku.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana

Iz ovog Nacrta izdvajamo plan nadležnih da se olakšice za zapošljavanje nezaposlenih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od 6 meseci (tkz „stare olakšice“) produže do kraja 2021. godine.

U Nacrtu su unete i izmene neoporezivog iznosa zarade (18.300 din umesto dosadašnjih 16.300 din).

Predviđeno je i da preduzetnik opredeljenje za isplatu lične zarade podnosi u samoj registracionoj prijavi za registraciju preduzetnika koju predaje Agenciji za privredne registre prilikom registracije.

Po prvi put se u Zakonu pominje i digitalna imovine i određuje se način oporezivanja dobitka koji se stiče trgovinom digitalnom imovinom (kripto valutama).

Nacrt zakona o fiskalizaciji

Najznačajnija promena koju novi Zakon o fiskalizaciji treba da donese jeste uvođenje softverskih rešenja umesto sadašnjih fiskalnih kasa u formi uređaja (hardvera). Poreska uprava će putem interneta pratiti evidentiranje prodaje na kasama u realnom vremenu.

Različiti fiskalni dokumenti koji sada postoje (među kojima i dnevni i periodični izveštaji) biće prošlost, i umesto njih kreiraćemo samo fiskalni račun.

Novi Zakon o fiskalizaciji, koji bi trebao da stupi u primenu od početka 2022. godine, treba da zameni sadašnji Zakon o fiskalnim kasama.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost

Od predviđenih promena izdvajamo nastojanje da se poseban poreski tretman predviđen za građevinsku delatnost primenjuje samo na isporuke usluga veće od 500.000 dinara.

I u ovom Nacrtu prvi put se pominju virtuelne valute i definiše se poreski tretman njihovog prometovanja.

Sve Nacrte možete pročitati na sajtu Ministarstva ovde.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.