Zašto ne treba da vas mrzi da pošaljete IOS-e svojim kupcima

Bliži se kraj godine, a sa njim i pripreme za zatvaranje knjiga i izradu završnog računa. Jedna od obaveznih aktivnosti u ovom periodu jeste i tkz. usklađivanje obaveza i potraživanja sa poslovnim partnerima.

Jednostavno rečeno, ova aktivnost podrazumeva da proverite da li je vaš kupac ili dobavljač u svojim knjigama evidentirao iste račune i uplate koje vi imate u svojoj evidenciji. U tome će vam pomoći vaš knjigovođa, koji će pripremiti spisak neplaćenih računa u pisanoj formi i poslati vam, kako biste ga dostavili vašem poslovnom partneru sa kojim ste imali promet tokom godine.

Mnogi privrednici izbegavaju slanje IOS-a, jer im to oduzima vreme, ali ova aktivnost, osim što je zakonom obavezna, je i korisna.

Potpisan IOS obezbeđuje da vam iznosi u knjigama budu tačni! Ako ste propustili da proknjižite neki ulazni račun dobavljača, može se desiti da zbog toga platite veći porez na dobit na kraju godine, bez potrebe.

Potpisan IOS od strane kupca može vam biti ključni adut u rukama ukoliko bude potrebe da vršite naplatu potraživanja preko suda i izvršitelja.

Ako vam prethodne dve stavke nisu dovoljna motivacija, za kraj napominjemo da Zakon o računovodstvu propisuje novčanu kaznu od 100.000 do 3.000.000 dinara za vas ako kao poverilac ne dostavite svom dužniku stanje neplaćenih računa. Ako pogledate iz ovog ugla, utrošeno vreme za slanje IOS-a se svakako isplati!

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.