Poreska uprava upozorava – prijavite porez na prihode koje ostvarujete iz inostranstva kao fizičko lice

Na sajtu Poreske uprave objavljeno je Saopštenje kojim se upozoravaju sva fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva da na taj prihod treba da plate porez.

U Saopštenju se navodi da je uparivanjem podataka o prilivima na račune fizičkih lica i podataka o predatim poreskim prijavama utvrđeno da veliki broj fizičkih lica nije prijavio ostvareni prihod iz inostranstva. Posebno se navode fizička lica koja ostvaruju zaradu pružanjem usluga programiranja, grafičkog dizajna, prevođenja, držanjem časova stranih jezika, prikazivanjem reklama na njihovim sajtovima i drugo.

Poreska uprava naglašava da su nepravilnosti utvrđene i kod „jutjubera“, „influensera“ i drugih fizičkih lica koja zarađuju na društvenim mrežama, onih koji izdaju nepokretnosti na dan („stan na dan“) i zarađuju internet klađenjem.

Ovi podaci služe kao svojevrsni spisak onih koji treba da se upoznaju sa svojim poreskim obavezama i da ih ispune, pre nego što im Poreska uprava pokuca na vrata.

Obaveze podrazumevaju obračun poreza i doprinosa, predaju poreske prijave PP OPO u roku od 30 dana od prijema novca i plaćanje poreske obaveze.

Kompletno Saopštenje možete pogledati ovde:

https://www.purs.gov.rs/biro-za-informisanje/Strana2/Strana6/6653/poreski-tretman-primanja-po-osnovu-rada-fizickog-lica-rezidenta-republike-srbije-ostvarenih-u-ili-iz-druge-drzave.html

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.