Najavljene su nove mere Vlade Republike Srbije za pomoć privredi

Država je najavila nove mere pomoći privredi u uslovima otežanog rada zbog pandemije Covid19.

Propisi kojima bi ove mere bile definisane očekuju se svakog momenta, a na osnovu najava privrednici mogu računati na 60% iznosa koji su primili u julu 2020. godine. Pomoć u ovom iznosu trebala bi da bude isplaćena u avgustu i septembru.

Ovo se odnosi na privredne subjekte koji nisu razvrstani kao veliki na bazi finansijskih izveštaja za 2018. godinu.

Merama bi, prema najavama, trebale da budu obuhvaćene i firme osnovane između 15. marta i 20. jula 2020. godine. Oni bi dobili 120% minimalca po zaposlenom koji su se našli na obračunu zarada za avgust.

Obračun zarada za avgust u ovom slučaju, trebao bi da bude predat Poreskoj upravi do 15. septembra 2020. godine, a u polje datum plaćanja trebalo bi uneti 05.01.2021. godine.

Porezi i doprinosi za avgust 2020. godine bili bi odloženi do 5. januara 2021. godine.

Napominjemo još jednom da se radi o najavi, te će svi detalji biti poznati i primenjivi nakon što odgovarajući dokument bude objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.