Podaci o prijemu novca iz inostranstva – Registar novčanih doznaka iz inostranstva 

Izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma predviđeno je formiranje jedinstvenog registra korisnika novčanih doznaka. Ovaj registar će sadržati podatke o svima onima koji šalju novac (u zemlji i u inostranstvo), i o onima koji primaju novac (u zemlji i iz inostranstva).

Cilj je da državnim organima budu dostupni neophodni podaci za otkrivanje kriminalnih aktivnosti, centralizovano. Neće postojati potreba da se ovi organi obraćaju svim platnim institucijama, tj. svakoj platnoj instituciji pojedinačno (što za sobom nosi neblagovremenost u postupanju i odgovarajuće rizike).

Podsećamo da su prenosi novca za lične potrebe ograničeni na poklon i pomoć, uključujući i pomoć članu porodice, nasledstva, rente, sredstva za podmirenje duga useljenika u Republiku Srbiju i sredstva koja iseljenici iznose, tj. prenose u inostranstvo. Po navedenim osnovima, građani Republike Srbije mogu bez ograničenja prenositi u inostranstvo sredstva plaćanja do iznosa od 10.000 evra mesečno, a u većem iznosu uz pokazivanje odgovarajuće dokumentacije.

Međutim, prenosi novca koji nisu za lične potrebe, mogu biti oporezivi. Na primer, ukoliko ostvarujete prihode iz inostranstva po osnovu rada, takvi prihodi su oporezivi, prema Zakonu o porezu na dohodak građana, a ako firma ili osoba koja vam isplaćuje novac nije u Srbiji, porez treba da obračunate i platite sami, i to u roku od 30 od dana prijema novca.

Formiranjem registra korisnika doznaka, državnim organima biće dostupni sistematizovani i centralizovani podaci, a ostaje da vidimo da li će to značiti i kontrolu osnova po kojem se novac prima i obračun poreza.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.