Rad zaposlenih tokom vanrednog stanja

Epidemija Covid-19 uticala je na poslovanje velikog broja firmi u Srbiji. Poslodavci kojima je to proces rada dozvolio, organizovali su rad od kuće. Drugi se, usled pada tražnje, suočavaju sa velikim problemima. Neki su prinuđeni da zatvore svoje biznise, a zaposlene pošalju na godišnji odmor ili prinudno odsustvo.

Ministarstvo rada izdalo je nedavno detaljno objašnjene o pravima i obavezama radnika tokom vanrednog stanja.

Ministarstvo je istaklo da zaposleni koji rade od kuće imaju pravo na punu zaradu, ali nemaju pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa posla (markicu za prevoz).

Ukoliko se dogodi da zaposlenom bude određena mera samoizolacije ili karantina, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini od minimum 65%, kao i na redovnom bolovanju. Teret zarade prvih 30 dana je na poslodavcu, a od 31 dana naknadu zarade refundira RFZO.  Zaposleni poslodavcu treba da putem telefona ili emaila dostavi slikanu ili skeniranu potvrdu ili rešenje o samoizolaciji, a naknadno kada bude u mogućnosti i doznaku od izabranog lekara za ovo bolovanje.

Poslodavci koji su prinuđeni da smanje obih aktivnosti ili potpuno prestanu sa radom, mogu primeniti članove 116 i 177 Zakona o radu.

I jedan i drugi član predviđaju isplatu manjeg iznosa zarade zaposlenima, usled pada obima poslovanja odnosno nemogućnosti poslodavca da obezbedi očuvanje zdravlja zaposlenih na radu.

Ceo tekst objašnjenja možete pogledati ovde.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.