Najavljene mere podrške privredi tokom vanrednog stanja

Predstavnici Vlade Republike Srbije predstavili su u prethodnih par dana planirane mere podrške privredi rokom vanrednog stanja.

Mere još nisu usvojene, te nisu poznati detalji oko njihovog sprovođenja.

Najavljene su 4 grupe mera.

Pomoć za isplate zarada:

  • preduzetnici, mikro, mala i srednja privredna društva koja nisu otpustila više od 10% zaposlenih dobiće pomoć u visini minimalca po zaposlenom u naredna 3 meseca
  • velika privredna društva dobiće pomoć u visini 50% neto minimalne zarade za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada prema članu 116. i članu 117. Zakona o radu.

Ostalo je nejasno da li će se pomoć isplatiti poslodavcima ili zaposlenima, kao i da li preduzetnici (paušalci i knjigaši) imaju pravo na pomoć za seve, ako nemaju zaposlene.

Odlaganje poreza:

  • odlaganje plaćanja poreza i doprinasa na zarade najmanje 3 meseca a sigurno za vreme trajanja vanrednog stanja (isplata na 24 rate, od 1.1.2021.)
  • odlaganje plaćanja poreza na dobit za drugi kvartal 2020
  • oslobađanje davalaca donacija od obaveza plaćanja PDV-a

Obezbeđenje likvidnosti:

  • krediti za privredu putem Fonda za razvoja i banakna sa niskim kamatnim stopama i garancijom države

Pored mera pomoći privredi, najavljena je i direktna pomoć svim punoletnim građanima u iznosu od 100 EUR.

Sve detalje i uslove primene ovih mera regilisaće Uredba, koja če biti obbjavljena, kako je navedeno, u narednih desetak dana.

Tek nakon objavljivanja Uredbe, biče poznate sve dimenzije mera na koje privreda i građani mogu da računaju.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.