Kako da snimite bolji video sadržaj

Prethodnih godina, korak po korak, internet video se lagano uvukao u svakodnevicu velike većine nas. Često kažemo da je Google najveći pretraživač na svetu, ali i da je YouTube drugi, upravo jer postoji toliko mnogo video sadržaja na sve moguće teme.

Brojni brendovi su iskoristili priliku koja se na tržištu stvorila i napravili sjajne rezultate, upravo snimajući dobar i relevantan video sadržaj. Stoga danas delimo savete kako da pravite dobar video sadržaj.

Ono što je veoma bitno da razumete je da je svaki početak težak i da je potrebno vreme i određeni broj pokušaja i snimljenih klipova da počnete da se osećate lagodnije pred kamerom. Takođe, iako je zaista lepo ako napravite atraktivan i dinamičan video, veoma često je sasvim dovoljno da snimate sa stativa i statičnim kadrovima ispričate priču. To nije najbolji način, ali je daleko najjednostavniji, i gotovo uvek daje dovoljno dobar rezultat.

Možda se ispostavi da vam sve ide odlično i bez pripreme, ali mnogo su veće šanse da će vam za dobar rezultat biti potrebna priprema i plan snimanja. To možete uraditi na mnogo načina, ali čak i jednostavna čeklista sa spiskom ključnih kadrova i koraka koje treba snimiti može biti dovoljna. Što se bolje spremite to ćete na kraju imati bolji rezultat.

Ako imate kameru, super, ali ako ne, ne očajavajte – kvalitet video zapisa vašeg mobilnog telefona je vrlo verovatno dovoljno dobar za sve što vam je potrebno. Ne zaboravite da pre početka snimanja očistite sočivo kamere telefona.

Idealno bi bilo da zvuk bude zaista jasan i čist, i u tom slučaju nije loša ideja investirati nekoliko desetina eura u mikrofon bubicu koja se može povezati na telefon. U prvo vreme, može poslužiti i handsfree telefona, ali vizuelno ne ostavlja baš dobar utisak.

Pomenuo sam stativ i ukoliko planirate da ozbiljnije snimate, ovo je investicija koja će se sigurno isplatiti. Ako snimate telefonom, preporučujemo vam je stativ nekog od renomiranih proizvođača kao što je Manfrotto, Vanguard ili Velbon, i oni obično kreću od 50ak eura, a vama je taj osnovni model više nego dovoljan. Proverite samo, ako želite da snimate i vertikalan video, recimo za Instagram story ili tako da telefon bude paralelan sa podlogom, kao u brojnim kulinarskim klipovima, da li stativ koji kupujete to može. Pored toga, potrebno je još da kupite adapter za montiranje telefona na stativ, koji je 5 – 10 eura i sve je spremno.

To je gotovo sve što vam je od opreme potrebno za prvo vreme, a investicija zaista nije prevelika.

Sada kada imate sve, hajde da pričamo malo o tome kako bi najbolje bilo da snimate.

Za početak, potrudite se da kada god da snimate govor u kameru ona bude u nivou očiju, jer je ta perspektiva za gledaoce najprirodnija. Možete istražiti i šta simbolizuju drugi uglovi kamere, a položaj koji kamera zauzima u odnosu na predmet snimka naziva se rakurs, pa pod tim imenom i pretražujte.

Da bi snimak bio što bolji, potrebno je da obezbedite dovoljno svetla. Ukoliko nema prirodnog, možete iskoristiti stonu lampu ili reflektor, da dodatno rasvetlite, ali imajte u vidu da postoje toplo i hladno svetlo, odnosno žuto i plavo, i da nije dobro kada se mešaju u kadru. Takođe, ako je izvor svetla mali, kao sijalica, to može dati oštro svetlo sa jako osvetljenim delovima kadra, ali i veoma izraženim senkama. To dodaje dramatiku snimku, ali ako ne želite takav efekat, kupite paus papir ili komad stakla zamastite i postavite ispred izvora svetla. Dobićete difuzno svetlo, zato što je sada izvor svetla dosta veći i sve će ravnomernije biti rasvetljeno bez velikih kontrasta.

Ukoliko ipak nešto snimate iz ruke, potrudite se da se stabilizujete koliko je god moguće. Jedan od načina da to izvedete je da laktove oslonite na kukove. Ako se okrećete da biste ispratili radnju ili pokret, najbolje je da to radite iz kukova.

Potrudite se da kada kadrirate iskoristite neki od uobičajnih filmskih planova na koje su ljudi navikli. Obično će vam krupni ili srednje krupni plan završiti posao za govorne forme, a totali za prikaze prostora i radnih procesa uz po neki detalj, ali svakako se upoznajte i sa ostalim planovima koji se najčešće koriste u filmskoj industriji.

Takođe, kao jednostavan alat prilikom kadriranja, možete iskoristiti pravilo trećina, odnosno pozicionirati sebe ili objekat koji snimate blago udesno u odnosu na horizontalnu osu kadra.

Ukoliko želite da nešto ispričate, nemojte pokušavati da čitate sa papira – biće neprirodno i videće se da to radite, čak iako je on sakriven ispod ili pored kamere. Umesto toga postavite sebi podsetnike, a ostalo pokušajte da ispričate svojim rečima, bez mnogo opterećenja ako ne izgovorite sve idealno. Snimajte po nekoliko puta, secite, prekrajajte, YouTube trpi takve stvari – važno je da korisniku date ono po šta je došao, a to je najčešće savet, informacija ili razrešenje problema pred kojim je.

Za kraj, ostaje da snimljeni materijal izmontirate. I ovde je preporuka da se držite što jednostavnijih rešenja, a to znači – jasni prelazi i pretapanja između kadrova, uz jednostavnu i čitku grafiku.

Srećno, vidimo se ponovo uskoro!

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.