Izmene u obračunu poreza na dobit koje se primenjuju prvi put na kraju 2019. godine

Privredna društva i preduzetnici koji vode poslovne knjige, dužni su da izvrše obračun poreza na dobit odnosno poreza na neto prihod preduzetnika za 2019. godinu po nešto izmenjenim pravilima.

Naime, počevši od završnog računa za ovu godinu, prvi put se primenjuju nova pravila za obračun poreske amortizacije (obračun troškova nepokretnosti i opreme koji se priznaju za potrebe obračuna poreza).

Nova pravila odnose se na osnovna sredstva nabavljena od 01.01.2019. godine. Na osnovna sredstva nabavljena zaključno sa 31.12.2018. godine primenjuju se stara pravila. To znači da će nadalje firme morati da formiraju dve evidencije poreske amortizacije kako bi ispratila ovu obavezu.

Osim toga, ukinuto je ograničenje za priznavanje troškova reklame i propagande u iznosu od 10% ukupnog godišnjeg prihoda. Troškovi reklame i propagande od ove godine priznaju se u punom iznosu za poreske svrhe.

Uvedeni su i podsticaji za firme koje se opredele za ulaganje u istraživanje i razvoj, start-up biznise, kao i za firme koje ostvaruju iskorišćavanja autorskog dela ili predmeta srodnog prava.

Recimo, za firme koje vrše ulaganje u istraživanje i razvoj, troškovi istraživanja i razvoja priznaju se u poreskom bilansu u dvostrukom iznosu.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.