Kako do dobrih video snimaka uz minimalna ulaganja

U današnjoj epizodi bavimo se time kako da dođete do dobrih video snimaka uz minimalna ulaganja.

2020. godine veoma je važno da u svoj miks sadržaja koje proizvodite, da biste promovisali svoj brend i svoje proizvode, uvedete i video zato što više od 90% korisnika interneta danas gledaju video sadržaje.

Takođe, trend koji se pojavio, samim tim što je razvijana infrastruktura i samim tim što više uređaja koje danas imamo i koji mogu da proizvedu, a pre svega, mogu da reprodukuju video i streaming video visokog kvaliteta, donosi nam to da prosto kupci i očekuju i žele da vide video sadržaje na temu proizvoda koje razmatraju da kupe.

Takođe, sve statistike kažu da korisnici društvenih mreža video sadržaje vide kao omiljeni format.

Ako nemate jasnu predstavu o tome koliko zapravo ljudi koriste video, konzumiraju video na nedeljnom nivou, globalni prosek je negde skoro 7 sati. Sedam sati nedeljno nego gleda neki video sadržaj na internetu.

Danas digitalnu kameru visokog kvaliteta skoro svi imamo u džepovima.

Ako vam ne pada odmah na pamet šta je u pitanju, pa bilo koji mobilni telefon star dve, tri ili četiri godine nudi mogućnost da imate 4k video, full HD video, u velikom broju frejmova sa vrlo visokim kvalitetom i, zapravo, danas ono što nosite u džepu može da vam pomogne da isprodukujete video sadržaj za svoj brend.

Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite ili besplatno ili sa minimalnim ulaganjima, koje će vam omogućiti da kvalitet videa koji uradite bude daleko veći.

Prva stvar je – ako snimate video ili fotografije, u suštini nije bitno, koristite zadnju kameru na vašem mobilnom telefonu.

Zadnje kamere uvek imaju bolju sliku i uvek imaju veću rezoluciju, i u suštini, je li, predviđene su za ozbiljnije snimanje videa. Prednja kamera u suštini služi isključivo služi za video poziv kada kvalitet nije toliko važan.

Takođe, vrlo je bitno da, ako se već odlučite da snimate mobilnim telefonom, prebrišete staklo zadnje kamere jer će to učiniti da najčistiji mogući kadar imate svaki puta kada snimate.

Vrlo često kada snimate istom kamerom, da li je u pitanju aparat ili je u pitanju nešto drugo, i ako vidite da boje nisu onako jasne kao što su bile, da stvari nisu onoliko oštre koliko su bile, razlog je zato što je staklo bilo ili zamašćeno ili zamagljeno i prosto kroz takvo staklo kadar i kvalitet snimka ne može da bude onako kao što je bio.

Druga stvar koja je vrlo važna, koja se rešava sa vrlo minimalnim ulaganjem od dvadesetak eura (a sve linkove za proizvode koje vam ovde sugerišem možete naći u opisu samog videa); druga stvar je, dakle, kvalitet zvuka.

Kvalitet videa uglavnom danas nije problem i, sve što možete da nađete a da je snimano u prethodnih nekoliko godina izgleda prihvatljivo.

Međutim, ukoliko konzumirate video sadržaj, vrlo je bitno da zvuk koji dobijate bude čist, razgovetan, da nemate problem da morate da se maksimalno skoncentrišete da biste, zapravo, čuli šta je neko hteo da vam kaže.

I to se najjednostavnije rešava bubicama. Bubice danas možete da kupite, bubice koje možete da povežete telefon, za svega dvadesetak eura.

Takođe, iako deluje izuzetno zanimljivo i dinamično da snimte iz ruke, kvalitet toga vrlo često neće biti zadovoljavajući.

Jedna od najvažnijih stvari koje je važno da imate u vidu kada razmišljate o videu, je da treba maksimalno da pojednostavite do onog trenutka dok ne dođete do toga da umete da pravite dinamične video sadržaje snimljene iz ruke koji izgledaju filmski.

Dakle, kupite stativ. Stativa ima raznih i u to možete da uložite jako puno, ali već sa 20 eura možete da kupite stativ koji na sebi ima dodatak gde možete da fiksirate vaš mobilni telefon, i imate nešto što vam omogućava da zapravo taj telefon dovedete u poziciju koja vam je potrebna da biste mogli da snimite i neki video kada sedite, i kada stojite.

U suštini, takvi stativi obično rešavaju to do visine od metar i po, koja je gotovo uvek dovoljna za sve neke uobičajene potrebe.  

Takođe, još jedna od stvari u koju možete da uložite a koja će vam omogućiti da imate bolji kvalitet videa je zilberica.

Zilbericu koriste fotografi i videografi. Zilberica je ono što ste možda nekad videli, velika reflektivna površina koja se koristi u suštini da usmeri svetlo na malo drugačiji način, odnosno da svetlo koje dolazi odnekle reflektuje u kadar i ili osvetli ili popuni, što kažu, dovoljnom količinom svetla.

Zilberica koju vam ja preporučujem je, takođe, negde dvadesetak eura. Nudi vam mogućnost da, osim toga da imate srebrnu reflektivnu i zlatnu reflektivnu površinu koje vam daju refleksiju ili refleksiju toplog svetla, imate mogućnost i da koristite belu površinu koja je providna, koja vam daje difuzno svetlo.

Dakle, ako tu površinu stavite preko nekog izvora svetla, ona će nakon toga biti difuzna, a šta znači difuzno, videćete u jednom od narednih videa.

Takođe, imate i crnu površinu koja služi da neki izvor svetla zatvorite, iskontrolišete da možda smanjite količinu svetla, da napravite senku gde želite, i da na kraju dana dobijete mnogo, mnogo bolji kvalitet videa.

Za kraj, preporuka je da ukoliko razmišljate o tome da snimate terenski i da snimate iz ruke neke stvari, uzmete rig za terenski rad koji košta od dvadesetak do sto eura sa svim dodacima koji eventualno uz njega idu. Rig je najčešće plastični ili metalni uređaj u koji montirate svoj telefon, montirate mikrofon i možda jedan ili dva izvora svetla, i omogućava vam da mnogo lakše i stabilnije držite taj telefon i da samim tim imate i bolji video.

Za kraj, nekoliko saveta ako niste poneli opremu koja vam je potrebna a baš vam je važno da snimite dobar ili bolji video.

Prvo od njih je da ne morate da imate bubicu kod sebe. Ako imate slušalice od telefona, taj video će biti dovoljno dobar. Postavite sagovorniku slušalice. Možete ih saviti oko vrata da se ne vide toliko. Jedino je važno da mikrofon bude relativno blizu onoga gde se nalaze usta i gde se govori, već je sasvim okej da bude negde oko kragne.

Takođe, kada razmišljate kako da kadar koji snimate bude stabilniji i bolji, uvek možete da se pomognete time što ćete se nasloniti na neku fiksnu površinu – da li je to neki zid, neki stub, u svakom slučaju, smanjićete mogućnost pomeranja prilikom toga. Deo toga može da se stabilizuje kasnije u montaži, ali mnogo toga i ne može. I vama će biti lakše, i duže ćete moći da snimate, ideja je da se svakako na taj način rasteretite.

I kada snimite materijal koji vam je bio potreban, ostaje da ga izmontirate i da napravite od njega finalni proizvod.

Danas za to, za dobar deo stvari imate čak i besplatne alate na samom mobilnom telefonu, a ako se ipak odlučite da koristite računar za to, i tamo imate nekoliko besplatnih opcija.

Neke od njih su program Microsoftov MovieMaker koji dolazi u Windows ili iMovie koji dolazi uz Machintosh računare. Takođe, postoje i open source rešenja kao što je OpenShot ili Shortcut, i ukoliko vam je potrebna pomoć oko njih, postavite komentar i mi ćemo snimiti jedan video na temu toga kako se radi montaža, ali unapred kažem, vrlo su jednostavni, vrlo su intuitivni. Ako jedan od njih naučite da koristite, moći ćete da radite u svakom od njih i verujem da ćete sa ovim setom stvari napraviti mnogo bolji video nego možda bez tih informacija.

Hvala vam na pažnji, vidimo se sledeće nedelje.

 

Cilj ovog programa je povećanje dostupnosti kredita za investicije preduzetnicima (uključujući i paušalce) i mikro-biznisima koji nemaju adekvatno sredstvo za obezbeđenje kredita i do sada nisu mogli da dobiju kredite.